Tuesday, July 3, 2012

PEPERIKSAAN

Aku sebenarnya keliru juga samaada aku sudah nyanyuk atau terlalu cuai. Hari-hari terakhir bergelar pelajar pun masih melakukan kecuaian sama. Tapi rasa-rasanya tahap ingatan aku masih ditahap memuaskan lagi. Aku masih ingat nombor telefon buah hati walaupun nombor telefon sendiri tidak pula aku ingat.

Hari ni masuk kali ketiga aku lupa akan adanya peperiksaan. Kali pertama pada semester pertama tahap degree. Mungkin kerana terlalu kurangnya kehadiran aku ke kuliah maka hari tersebut berlalu begitu sahaja. Bukan hanya aku gagal untuk bersiap-sedia malah gagal juga menghadiri peperiksaan. Kuliah berikutnya barulah aku sedar bahawa peperiksaan berlangsung malam sebelumnya. Walaupun diberi peluang untuk re-test namun hasilnya sudah pasti agak celaka. 

Kali kedua pula berlaku pada semester ini. Ya semester akhir. Gagal juga menghadiri peperiksaan. Lebih bagus sedikit dari kali pertama kerana kali ini aku hanya terlupa mengunci jam loceng. Hasilnya aku hanya terjaga tatkala peperiksaan berbaki 5 minit. Walaupun berjaya merayu untuk re-test pada petangnya, sudah pasti hasilnya celaka juga.

Kali ketiga pula terjadi lagi hari ini. Sedang enak menjamu selera nasi lemak ayam, aku dikejutkan panggilan telefon dari rakan yang agak peka dengan ketidakhadiran aku. Terima kasih, dude. Nasi dan ayam yang masih berbaki separuh aku tinggalkan begitu sahaja. Dengan tangan yang masih berminyak bergegas aku ke lokasi peperiksaan. Untung peperiksaan baru sahaja mahu dimulakan. Memandangkan aku dalam keadaan sehelai sepinggang maka pena pun hanya dipinjam pada saat tersebut.

Ya Tuhan semoga aku tidak terlupa siapa namaku.

2 comments: